Zachęcam do przeczytania

https://polskiprzemysl.com.pl/cam-cad-c ... owania-3d/
Moderator: PrzemoF
To akurat celowo pominąłem, ponieważ portal, na którym artykuł został opublikowany jest generalnie przeznaczony dla inżynierów mechaników (przynajmniej taka jest grupa docelowa). To też nie moja dziedzina i nie wiem na ile ten workbench jest przydatny, więc wolałem go pominąć.
Masz gdzieś pod ręką link ? Nie mogę znaleźć. Tylko jakiś kurs do CAM, ale ustawiony jako prywatny. I pewnie te kursy są płatne ? Wolałem nie reklamować niczego na tym portalu
IMHO układ artykułu mógłby być nieco inny, TNP i ograniczenia OCC mogłyby być na końcu, żeby nie odstraszać użytkownika na starcie. Temat obejść też wydaje mi się zbyt szczegółowy na początek.
Nad kolejnością trochę się zastanawiałem i myślałem o tym żeby minusy dać później, ale tak mi się jakoś płynnie do nich przeszło, że już nie zmieniałem. Ale też dlatego właśnie wspomniałem nieco więcej o workarounds żeby było jasne, że to nie są ograniczenia, których nie da się przeskoczyć. Podszedłem do tego też na takiej zasadzie, że FreeCAD traktuję jako pełnoprawny program CAD 3D i tylko wymieniam pewne braki i niedogodności a reszta jest jak w każdym innym sofcie. Bo niektórym początkującym się wydaje, że FreeCAD to jakaś czarna magia
Ogólnie pomysł bardzo popieram i chętnie pomogę (zwłaszcza jakby była część dot. modułu FEM). Ale obawiam się 2 kwestii. Po pierwsze taki drukowany poradnik szybko się zdezaktualizuje wraz z kolejnymi wersjami programu i trzeba by go regularnie wydawać uwzględniając nowości. Dlatego istniejące już anglojęzyczne książki do FreeCAD’a są bardzo mało popularne i raczej się ich nie poleca początkującym użytkownikom. Druga sprawa to ogrom pracy wymagany do przygotowania takiego wyczerpującego poradnika. Ale współpracując w kilka osób można by to pewnie ogarnąć w jakimś logicznym czasie.
Ciekawy pomysł. Może np. manipulator/robot przemysłowy ? Dałoby się na tym pokazać projektowanie części, składanie ich, wykonanie rysunków, analizy MES, animacje, parametryzację itp. a może nawet ogarnąć jakąś kinematykę.
Racja, ale to bardzo istotny, wręcz kluczowy element programu. Może kiedyś się za to zabiorę w wolnej chwili chociaż jest tam dużo tekstu do przetłumaczenia. No i faktycznie czytelników może nie być zbyt wielu.